Călătoria responsabilă este o formă de turism care își propune să respecte și să protejeze natura, cultura și comunitățile din locurile vizitate, precum și să aducă beneficii economice și sociale acestora. Daca vrei sa călătoresti fără să lași urme negative asupra locurilor vizitate va trebui sa urmezi cateva reguli.
Înainte de a pleca într-o călătorie, documentează-te despre destinația aleasă: istoria, cultura, religia, tradițiile, obiceiurile, legile, situația politică, socială și ecologică etc. Află care sunt problemele sau provocările cu care se confruntă locuitorii, ce așteptări au de la turiști, ce comportamente sunt acceptate sau respinse, ce recomandări sanitare sau de securitate există etc. Astfel, vei putea să te pregătești mai bine pentru călătorie și să eviți situațiile neplăcute sau conflictuale.
Va trebui să alegi cu grijă destinația (preferabil una care nu este suprasolicitată sau amenințată de turism), transportul (preferabil cel mai puțin poluant și cel mai eficient energetic), cazarea (preferabil una ecologică sau una care implică localnicii), activitățile (preferabil unele care nu perturbă ecosistemele sau patrimoniul cultural) etc. De asemenea, trebuie să fii atent la ofertele de turism responsabil sau ecoturism și să verifici dacă sunt autentice sau dacă practică greenwashing-ul (adică se folosesc de eticheta verde pentru a atrage clienți, fără a respecta principiile turismului durabil).
Adapteazăte la condițiile și la cultura locală. Asta înseamnă să respecți regulile și normele sociale ale locului, să saluți și să mulțumești în limba locală, să te îmbraci adecvat contextului, să nu faci fotografii fără permisiunea persoanelor implicate, să nu dai bacșiș dacă nu este obiceiul etc. De asemenea, trebuie să fii deschis la dialog și la schimb de experiențe cu localnicii, să încerci mâncarea tradițională, să participi la evenimente culturale etc. Astfel, vei avea ocazia să cunoști mai bine locul vizitat și să te îmbogățești cultural.
Ai grijă să nu poluezi mediul înconjurător. Asta înseamnă să nu arunci gunoi pe jos, să nu folosești produse chimice sau plastice care pot contamina apa sau solul, să nu faci focuri în zone protejate, să nu consumi apă sau energie inutil, să nu culegi plante sau să nu deranjezi animale sălbatice etc. De asemenea, trebuie să fii atent la amprenta ta de carbon și să încerci să o reduci cât mai mult posibil, prin alegerea unor mijloace de transport mai ecologice, prin compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră prin proiecte de reîmpădurire sau de energie regenerabilă etc.
Sprijină dezvoltarea economică și socială a locurilor vizitate. Asta înseamnă să cumperi produse locale, de la artizani sau de la piețe, să eviți produsele contrafăcute sau cele care provin din exploatarea muncii sau a resurselor naturale, să mănânci la restaurante locale, să te cazezi la pensiuni sau la case de oaspeți ale localnicilor etc.